Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Jak degustować kawę?

Rozmaite gatunki kaw pochodzących niemal z całego świata są zróżnicowane pod względem smaku, metod uprawy oraz przypisywanych im właściwości. Wypróbowanie każdej dostępnej dzisiaj odmiany jest w zasadzie niemożliwe. Jeśli jednak zyskamy sposobność zakosztowania kilku rodzajów kofeinowych napojów, powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad prawidłowej degustacji.

Wielokrotnie zdarza się, że sięgamy po filiżankę małej czarnej jedząc obiad, słodkie ciastko, deser lodowy czy paląc papierosa, co całkowicie zaburza prawdziwy posmak kawy. Wypróbowywanie rozmaitych rodzajów ziaren jest utrudniane, gdy w tym samym czasie coś zagryzamy, kąsamy czy połykamy. By więc poczuć specyficzne walory smakowe danej kawy warto zrezygnować z jednoczesnego spożywania pokarmów. By nie zafałszować doznań kawowych nie musimy być zawodowym degustatorem, wystarczy jedynie przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Kiedy cokolwiek mamy w ustach, nawet drobną przekąskę, nasze kubki smakowe są „przesilone”. By wróciły one do formy trzeba nieco odczekać a wówczas odczucia będą zdecydowanie silniejsze. Przed „testowaniem” kaw zrezygnujmy zatem z produktów kwaśnych, napojów alkoholowych, aromatycznych i pikantnych przypraw oraz miętowych pastylek czy gum. Wrażenia kawowe mogą również zostać wyraźnie zaburzone poprzez wcześniejsze umycie zębów. Zupełnie inaczej mała czarna będzie smakowała palaczowi niż osobie niepalącej, komuś przeziębionemu oraz zdrowemu.

Pierwszych kilka łyków nowo kosztowanej kawy powinno być bez śmietanki, cukru oraz mleka. Czasami pijący nie mają zielonego pojęcia o tym jak tak naprawdę smakuje ich ulubiona odmiana kawy, bowiem znają ją jedynie, jako mieszankę przeróżnych dodatków, które zabijają posmak kofeinowego naparu. Nie bójmy się więc eksperymentować, dostarczając swemu podniebieniu całą paletę przeróżnych doznań. Przed sięgnięciem po filiżankę, przepłuczmy usta czystą, niegazowaną wodą mineralną. W ten sposób zneutralizujemy kubki smakowe oraz wszelkie ingredienty zawarte w kawie będziemy odczuwali o wiele intensywniej. Nie zdziwmy się w związku z tym, że w restauracji czy kawiarni otrzymamy dodatkowo szklankę wody.

Bardzo duże znaczenie ma również sposób przyrządzania napoju. Sprawdzona metoda przygotowywania kawy znana jest już od czasów naszych prababć, które zagotowaną wodę zalewały kubek lub szklankę po to, aby naczynie delikatnie ogrzać. Później woda była wylewana i dopiero wtedy sypano ziarna. Przeważnie pito napój z dwóch łyżeczek kawy, czyli jakichś siedmiu gramów. Na koniec napar zalewano. Z czasem z tego sposobu rytualnego wręcz zaparzania małej czarnej zrezygnowano z wygody i chęci zaoszczędzenia wolnego czasu. Dla tych, którzy bardziej niż szybkość przyrządzenia napoju cenią jego smak zalecane jest zamieszanie zalanej kawy dopiero po trzech minutach i przeczekanie następnych dwóch minut po to, aby poczuć ten niepowtarzalny aromat oraz walory smakowe ziaren. W taki sposób kofeinowe napary są przygotowywane oraz spożywane przez profesjonalnych baristów.

Celem wyżej opisanej metody przyrządzania kawy jest chęć uzyskania optymalnej temperatury napoju. Nie przestrzegając powyższych zasad pozbawiamy się okazji do wyczucia wszystkich komponentów pitego gatunku. Na skutek gorąca dochodzi do puchnięcia śluzówki oraz zamknięcia kubków smakowych. Najodpowiedniejsza temperatura spożywania kawy wynosi 60 stopni Celsjusza. Wtedy degustacja jest w pełni owocna.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.