Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Kardamon

Przyprawy odgrywały i odgrywają znacząca rolę na życie ludzkości. Część z nich jedynie poprawia walory smakowe potraw inne mają znaczenie zdrowotne dla organizmu człowieka , warunkują pewne procesy w nim zachodzące. Znane były już w starożytności i wykorzystywane w wieloraki sposób .To o nie wszczynane były liczne wojny. Przyprawy mogą występować pod wieloma postaciami jako: w postaci owoców , w postaci korzeni, czy w postaci minerałów jak np. sól. Niektóre z nich tworzą jakby nierozerwalny związek z warzywami i owocami jak np. bazylia z pomidorami czy jabłka z cynamonem. Jedną z najstarszych a zarazem najdroższych przypraw świata poza szafranem jest oczywiście kardamon. Pochodzi on ze wschodu gdzie rośnie w dzikich lasach Indii. Spotkać można go również w Gwatemali, Sri Lance, Indochinach i Tanzanii. Na rynku dostępne są tańsze jego substytuty takie jak kardamon nepalski, kardamon jawajski, czy siam. Kardamon Indyjski znany jest w dwóch jego odmianach tj. malabarski czy majsurski. Ze względu na swoją wysoką cenę stosowany jest nieczęsto raczej jako dodatek do potraw serwowanych z wyjątkowych okazji. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań z drobiu i skorupików. Idealnie komponuje się zdaniami z dodatkiem ryżu. Posiada kamforowo-cytrynowa nutę oraz ostry ale zarazem aromatyczny bukiet. Już w starożytności był znany i wykorzystywany w medycynie. Jest skutecznym panaceum na niestrawność , otyłość oraz wzdęcia.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.