Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Kawa zbożowa pić czy nie pić?

Kawa zbożowa niewiele ma wspólnego z tradycyjna kawą . To co łączy oba napoje to ich podobny kolor, nieco smak i aromat. Na tym w zasadzie kończą się podobieństwa. Kawa zbożowa początkowo była używana głównie w środowisku ludzi biednych lecz z czasem jej popularność rosła. W czasach PRL-u stanowiła substytut tradycyjnej kawy , której dostępność na tynku graniczyła z cudem. Obecnie obserwujemy duże zainteresowanie tym rodzajem kawy, który szturmem zdobywa salony. Nic w tym dziwnego zważywszy jak wiele dobrego wnosi ona do walki o zdrowie i zdrowe nawyki żywieniowe.

Kawę zbożową uzyskuje się w wyniku procesu prażenia ziaren jęczmienia , żyta,pszenicy orkiszowej, korzeni cykorii oraz buraków cukrowych. W niektórych regionach sięga się także po korzenie mniszka czy ziarna łubinu czy kozieradki.

Kawa zbożowa w przeciwieństwie do kawy tradycyjnej nie zawiera kofeiny przez co nie podnosi ciśnienia tętniczego krwi, pić ją można więc w zasadzie bez ograniczeń. Dodatkowo podawana z mlekiem jest jeszcze bardziej delikatna w smaku , bardzie pożywna i co ważne wzrasta przyswajalność zawartych w niej pierwiastków wapnia i magnezu przez organizm. Oba te pierwiastki mają zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Magnez pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Ma duży wpływ na obniżenie poziomu stresu. Z kolei wapń to budulec zdrowych i mocnych kości oraz zębów.

Kawa zbożowa powinna więc mieć stałe miejsce w naszym codziennym menu i dotyczy to zarówno diety dzieci jak i dorosłych. Jej smak można urozmaicać różnego rodzaju dodatkami , jak mleko czy choćby miód. Wspomniane dodatki nie tylko odmienią jej oblicze ale także wzbogacają o kolejne jak że ważne dla organizmu składniki odżywcze.

Kawa zbożowa większości z nas kojarzy się z czasami kiedy to w przedszkolu serwowano nam ten jakże wtedy znienawidzony przez nas napój. Często podawana z przypalonym mlekiem nie smakowała tak jak powinna. Obecnie zarówno lekarze jak i zwykli ludzie zaczęli zdecydowanie bardziej doceniać ten napój. Stanowi ona nie tylko substytut prawdziwej kawy dla osób , które nie mogą lub nie powinny jej pić ale także zagościła na polskich stołach jako stały element diety dla najmłodszych. To znakomita propozycja , którą można podawać zamiennie za mleko czy kakao. Kakao za często powodowane może powodować zatwardzenia u dzieci i wypłukuje magnez z kolei kawa zbożowa przeciwnie uzupełnia niedobory magnezu i wapnia oraz pozytywnie wpływa na pracę jelit. Kawę zbożową możemy dzieciom serwować sama lub z dodatkiem mleka .Z mlekiem jej wartość odżywcza zdecydowanie wzrasta. W okresie letnim warto używać kawy zbożowej do przygotowania dla najmłodszych choć nie tylko sorbetów. Kawa zbożowa w swojej podstawowej formie czyli parzona z wodą jest wskazana dla osób które są na diecie odchudzającej. Choć jest dość kaloryczna i ma wysoki wskaźnik glikemiczny czyli szybko dostarcza nam energii a nie uwalnia energii stopniowo przez co szybko czujemy po posiłku potrzebę sięgnięcia kolejny raz po coś do jedzenia to w zdecydowanym stopniu wpływa na przyspieszenie procesów przemiany materii, ułatwia trawienie, które są tak pożądane w procesie odchudzania.

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.