Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Kopi Luwak, czyli kawa z odchodów zwierzęcych

To nie jest wyssany z palca mit, ale fakt, że najcenniejsza i zarazem najbardziej luksusowa kawa świata robiona jest z odchodów zwierzęcych. Kopi Luwak – tak nazywa się ta niepowtarzalna mieszanka, która wywołuje od lat ogrom kontrowersji wśród miłośników kofeinowych naparów. Niektórzy oddaliby wiele, aby móc skosztować jej smaku, inni brzydzą się na samą myśl o tym, że mieliby jej spróbować. A za całe zamieszanie „winny” jest łaskun muzang, a więc mały rozmiarem ssak pochodzący z rodziny zwierząt łaszowatych, który swym wyglądem przypomina nieco tradycyjnego, polskiego dachowca.

Miłośnicy klasycznej małej czarnej nie mogą uwierzyć, że faktycznie tak luksusowy artykuł spożywczy, za którego garstkę trzeba zapłacić majątek, wydalany jest przez indonezyjskiego zwierzaka. Nazwa „kopi” odnosi się do miejscowego określenia stosowanego na kawę, z kolei słowo „luwak” to miano ssaka, dzięki któremu gatunek ten jest otrzymywany. Potocznie zwierzak znany jest pod nazwą „cyweta”. W sezonie nocnych łowów żywi się on dojrzałymi już ziarnami krzewów kawowych. Jako wyjątkowo wybredny konsument, wybiera wyłącznie te najdorodniejsze okazy ziaren, które następnie trawione są przez jego układ pokarmowy i wydalane we wręcz niezmienionej formie. Mimo wszystko, w trakcie trawienia zostają one pozbawione osłonki celulozowej oraz poprzez proces delikatnej fermentacji przestają być goryczkowate.

Na kofeinowy rarytas od luwaka decydują się głównie Amerykańcy oraz Japończycy. Pierwszy raz w historii kawę tę sprowadzono do Kanady. Znalazła się ona na półkach supermarketu w Vancouver i jej funt kosztował nie bagatela 600 dolarów, czyli jakieś 420 euro! Dziś kilogram nasion tej odmiany wyceniany jest niekiedy nawet i na tysiąc euro. W związku z tym, rok rocznie produkuje się mniej niż zaledwie czterdzieści kilogramów tej odmiany. Przeważnie jest ona uprawiana na wyspach: Jawie, Sulawezi oraz Sumatrze. Podejmowane są również próby założenia plantacji Kopi Luwak na obszarze Filipin oraz Wietnamu, jednak ciężko jest uzyskać idealnie tą samą odmianę, która odznaczałaby się oryginalnością. Badacze są dość sceptycznie nastawieni do starań rozprzestrzenienia upraw tego gatunku na inne tereny, obawiając się, że otrzymywane walory smakowe oraz jakość nasion będzie zupełnie odmienna od poziomu unikatowych mieszanek uzyskiwanych na wyspach.

Na gigantyczne kwoty należne za mieszankę tego typu ziaren wpływ ma także skomplikowany i trudny zbiór owoców kawowca. Jest on znacznie cięższy niż w przypadku pozostałych kaw. Po pierwsze, odbywa się on wyłącznie ręcznie. Luwaki pozostawiają swoje odchody zawsze w jednym, konkretnym i stałym miejscu, więc o tyle łatwiejsze jest ich znalezienie. Poddawane są one gruntownej selekcji a następnie precyzyjnie oczyszczane. Dopiero później ulegają paleniu. Mogą też być sprzedawane w postaci surowej. Doświadczeni bariści, mający przyjemność posmakowania Kopi Luwak oraz porównania jej smakowo z innymi kawami, są zdania, że pod względem doznań fundowanych podniebieniu jest ona zbliżona do australijskiej Skybury Extra Fancy. Ta odmiana jest trochę bardziej orzechowa i ma mniejszą zawartość kofeiny, ale jest równie lekka konsystencją i bardzo podobna w smaku. Wyznacznikiem kawy Luwak jest zwłaszcza aksamitność oraz subtelna gęstość przypominająca nieco syrop. Silny aromat czekolady połączonej z karmelem przesądza o bogatym wachlarzu odczuć, jakie zapewnia filiżanka tego napoju. Niektórzy określają ją, jako ziemistą w smaku, trochę jakby zgniłą, lecz mimo wszystko wyborną. Cierpkawa oraz ostra pozostaje na kubkach smakowych przez długi czas.

Źródło wyżej wymienionych walorów Kopi Luwak zostało odkryte przez naukowca Massimo Marcone z kanadyjskiego Uniwersytetu w Guelph, który dowiódł, że za niebywałe właściwości tej odmiany kawy odpowiada brak otoczki zewnętrznej ziaren, jaka obecna jest w klasycznych gatunkach. Owa otoczka posiada pełno olejków eterycznych i aldehydów warunkujących kwaskowatość wywołującą podrażnienia ścianek żołądka. Oczywiście zaawansowane zabiegi technologiczne w renomowanych przedsiębiorstwach specjalizujących się w obróbce kawy pozwalają na to, aby w znaczący sposób ulepszać posmak nasion, jednak mimo wszystko sztucznymi metodami nigdy modyfikacje nie będą tak dogłębne jak te naturalne, co da się odczuć w smaku danej mieszanki. W przypadku Kopi Luwak wszelkie zmiany zachodzą w trakcie procesu trawienia również w białkach owoców kawowca. To owe białka są źródłem specyficznej gorzkości. W charakteryzowanych nasionach Luwak nie ma ich natomiast aż tak dużo, więc stąd jej smak jest o wiele subtelniejszy.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.