Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

W jaki sposób spieniać mleko?

Smakowita pianka na ulubionej cappuccino, cafe latte czy con pana to nic innego jak spienione mleko. To czy puszysta „pierzynka” mleczna pokryje małą czarną zależy od sposobu przygotowania napoju oraz używanych do jego zaparzenia sprzętów i naczyń. Idealna warstwa powinna być gładziutka, lekka i gęsta. Bez grudek oraz rzadkiej konsystencji.

By mleko spienić bez problemu warto stosować dzbanki produkowane ze stali nierdzewnej. Najlepiej, aby były one nieco poszerzane na dole natomiast węższe ku górze. Wielkość naczynia musi być dopasowana do mocy pary w ekspresie. Generalnie, jeśli moc pary jest dość słaba, wówczas postawmy na model mniejszy pojemnością. Dodatkowo pomocny okazuje się też specjalny termometr, który wyposażony jest w przedłużaną część detekcyjną. Do połowy dzbanuszka nalewamy schłodzonego mleka o wysokiej zawartości tłuszczu. Wtedy uzyskana pianka będzie się dłużej trzymała.

By spienić zanurzamy dyszę w mleku oraz delikatnie wypuszczamy parę wodną. Gdy poziom mleka będzie się podnosił, musimy powoli i delikatnie opuszczać naczynie. Jednorazowe spienianie mleka na dwie porcje kawy zajmuje maksymalnie piętnaście sekund. Przygotowane mleko z pianką mieszane jest z espresso. Doświadczeni bariści w momencie łączenia tych produktów wykazują się niesamowitym kunsztem i precyzją, co daje sposobność uzyskiwania niebanalnych wzorków oraz motywów zdobniczych. Sztuka takiego dekorowania kaw to latte art. Jeśli po przyrządzeniu danej porcji kawy pozostanie nam trochę mleka, można je śmiało wstawić do lodówki oraz przy następnej okazji ponownie zastosować do spienienia. Czasami jednak, dłużej stojące mleko nie daje w pełni zadowalających rezultatów smakowych tak jak przy użyciu mleka spienianego zaledwie pierwsze raz.

Para dzięki której możliwe jest spienienie mleka musi być sucha. Oznacza to, że nie powinna parzyć na jakieś pięć centymetrów od wylotu dyszy. Niestety jednak bardzo często nawet przy największych staraniach baristy-amatora nie ma możliwości osiągnięcia takich efektów wizualnych jak w lokalach gastronomicznych, co wynika z faktu wykorzystania do przygotowania kawy zupełnie innych maszyn. Ekspresy domowe raczej cechują się o wiele mniejszą mocą niż urządzenia profesjonalne dostępne w kawiarniach czy restauracjach.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.