Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Podział kaw ze względu na region - charakterystyka wybranych gatunków

Wśród rozlicznych rodzajów kaw, jakie znajdują się na chwilę obecną na rynku, warto wyszczególnić specyficzny podział na rozmaite odmiany zróżnicowane pod względem regionu ich pochodzenia. Poniżej scharakteryzujemy kilka podstawowych odmian.

Kawy brazylijskie 

Miłośnicy kofeinowego naparu uwielbiają te gatunki, ponieważ są one najbardziej aromatyczne, a także najskrupulatniej pielęgnowane. Warto wiedzieć, że to właśnie te kawy hodowane są od dawien dawna i uznaje się je za najstarsze gatunki. Odkrycie tych mieszanek przypisuje się pasterzowi kóz o imieniu Kaldi, a także mnichom etiopskim. To oni zaczęli przetwarzać ziarenka kawy, a co za tym idzie przyrządzać napój. Prawdopodobnie tę kawę przygotowywano najpierw identycznie jak herbatę. Z czasem napój ten zyskał uznanie wśród mnichów. Pito ją przy nocnych zgromadzeniach modlitewnych. Z czasem zaczęto ten napój traktować, jako pobudzający i wprowadzono go na co dzień, jako stały napitek. Kawy brazylijskie wyróżniają się znakomitym zapachem, bardzo świeżym i intensywnym, ponieważ mają one rewelacyjne warunki. Powstają na żyznych glebach. W tym właśnie kraju wytwarza się rok rocznie 80 procent kawy Arabici. Na rynku światowym jest to aż 35 procent całości zbiorów. Mieszanki są świetne do tworzenia espresso i bardzo wykwintne jeśli chodzi o wyrazistość posmaku. Ziarna kawy, jakie się tam pozyskuje w większości przypadków są przygotowywane metodą suchą. Jest to powszechnie znana, tak zwana metoda dry. Wielokrotnie używa się w stosunku do niej także określenia „naturalna”. Owoce kawy suszy się na słońcu. Jeśli natomiast staną się właściwie wilgotne, wtedy oddziela się łyski od ziaren, co następuje w specjalnych urządzeniach do tego przeznaczonych. Sposób ten jest znakomity i sprawdzony od dawien dawna. Kawa z tych obszarów kuli ziemskiej została już dawno temu doceniona przez najbardziej wymagających koneserów. Są bardzo odżywcze, dodają kopa oraz okazują się pełne nieocenionych właściwości zdrowotnych. Najprościej rzecz biorąc, wyróżniają się posmakiem orzechowo-czekoladowym. Przyciągają miłośników kawy z zakątków praktycznie całego świata. Niektóre gatunki są delikatnie kwaskowate.

Kawy kenijskie

Kenia ma swój duży udział w dziedzinie wytwórstwa kawy. Tam pierwszy krzak kawowy zasadzono w roku 1893. Uprawy kenijskie pojawiły się masowo niedaleko Nairobi. Tam zaczęto nad nimi systematycznie pracować, uprawiając je rok rocznie. To sprawiło, że na chwilę obecną istnieje sześć milionów miłośników tego kofeinowego naparu. Kenia jest natomiast uplasowana na 17 pozycji pod względem produkcji kawy na świecie. Szczególnie duże uprawy są wokół góry Mount Kenya oraz w Górach Aberdare, Nakuru i Kericho, Nyanza, Kisii oraz Bungoma. Te regiony pod tym względem królują. Plantatorzy nie są potężnymi przedsiębiorcami, dlatego też powszechna jest wzajemna współpraca w handlu oraz mieleniu kawy. Na górze Mount Kenya są zdecydowanie najlepsze warunki do uprawiania krzewów kawowych. Powodem tego jest fakt sporej kwasowości gleby. Wiele pozytywnego robi też specyfika klimatu tropikalnego. Jest tam wilgotno ale i gorąco. Pora deszczowa trwa natomiast od marca do maja. Biorąc pod uwagę konkretny obszar uzyskiwania kawy i wiążącą się z tym wielkość, wyróżnia się podział kaw kenijskich na dwie grupy – A oraz AA. Druga z tych klasyfikacji cieszy się sporym zainteresowaniem na innych kontynentach, co sprawia, że jest chętnie eksportowana i ceniona przez producentów. Odznacza się ona przede wszystkim wybornym smakiem i wyrazistym zapachem. Jest doskonała pod względem jakości.

Kawy meksykańskie 

Te gatunki kawy są powszechne w każdym jednym gospodarstwie domowym na terenie Meksyku. Stanowią idealny dodatek do ciasta czy innego słodkiego deseru. Równoważą smaki i są po prostu przyjemnością. Plantacje kawy w tym kraju pojawiły się w osiemnastym stuleciu. Regularność upraw oraz pielęgnacja sprawiły, że kawy meksykańskie zyskały uznanie w zasadzie na całym świecie. W konsekwencji tego, dzisiaj mamy wspaniałe odmiany rodem z Meksyku takie jak Pluma, Chiapas, Coatepec, Oaxaca oraz Tapachula. Wyróżniają się one subtelnością smaku, łagodną kwaskowością oraz leciutką konsystencją. Ich posmak jest orzechowo-czekoladowy. Produkowana jest w większości przypadków przez małych przedsiębiorców, którzy kontynuują swoje uprawy z roku na rok, podobnie zresztą jak ma to miejsce w Kenii. Szczególnie wyborna smakowo jest kawa Monte Grande. Wyróżnia się ona ekologicznością oraz delikatnością posmaku. To, że jest to produkt EKO wynika z faktu, iż do produkcji tego gatunku stosowane są tylko nawozy w pełni naturalne. Nie używa się tu żadnych środków owadobójczych czy sztucznych pestycydów. Dziś Meksyk tworzy aż pięć milionów worków kawy rocznie. Wyjątkowo chętnie pije się ją o poranku.

Kawy nikaraguańskie 

Kawy rodem z Nikaragui wyróżniają się przede wszystkim ekologicznością. Powstają na w pełni „czystych” glebach, a więc bez dodatków jakichkolwiek specyfików szkodliwych. Pochodzą z ekosystemów, więc są o wiele zdrowsze dla organizmu ludzkiego. Nie mają żadnych zanieczyszczeń. Posiadają spore ilości antyutleniaczy, które przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych. Ziarna niezalegające w szkodliwych nawozach dojrzewają powoli. Dzięki temu kofeinowy napar jest intensywny i głęboki smakowo. Powodem tak subtelnego posmaku kawy z tego obszaru świata jest także oddziaływanie mikroklimatu. Smak jest po prostu pełny i wyrazisty. Kawa z Nikaragui ma również sporo składników odżywczych.

Kawy indyjskie

Kawy indyjskie ściśle wiążą się z określeniem „monsunowe”. Wynika to z faktu, że przymiotnik ten stosowany był niegdyś do nazywania Bangladeszu, Pakistanu oraz Indii. Wzięło się to z sezonowych wiatrów, jakie wiały tam intensywnie znad Oceanu Indyjskiego i Morza Arabskiego. Wraz z wichurami, pojawiały się także silne opady deszczu. Taki klimat korzystnie wpływał na uprawę ziaren kawowca. Kawa z tego rejonu kuli ziemskiej wyróżnia się dość niskim stopniem kwaskowatości, ale także bogatą zawartością cennych właściwości oraz łagodnością. Jest przyjemna smakowo, nie za mocna, ale też nie tradycyjna lura. Już stulecia temu rozpoczął się masowy handel kawami indyjskimi w Europie. Transport trwał tam około pół roku. Wywóz tego produktu na Stary Kontynent nadal jest kontynuowany. Ciężko byłoby uzyskać charakterystyczne właściwości ziaren charakteryzowanej tu kawy w naszym rejonie. Powodem tego jest zwłaszcza fakt odmienności klimatycznej. Monsumowanie wpływa bowiem na to, aby ziarna kawowca pęczniały i zmieniały swoją kolorystykę – z nieco zielonkawej do blado-złotawej. To także wtedy tworzy się specyficzny aromat, który jest efektem rozmaitych przemian chemicznych i fizycznych. W Indiach kawa rośnie na wysokości około 1800 metrów nad poziomem morza. Spore plantacje znajdują się w stanach Madras, Kerala oraz Karnataka. Uprawiane są tam między innymi odmiany najbardziej popularne a więc Robusta i Arabica. Hodowane i pielęgnowane są z roku na rok a plantacje przekazywane z pokolenia na pokolenie, z ojca na syna. Wszystkie kawy pochodzące z obszarów Indii odznaczają się ekologicznością. Nieprzypadkowo uprawy prowadzone są w cieniu drzew. Taka osłona przed palącym słońcem pozwala na to, aby łatwo wiązał się azot, którzy jest korzystny dla gleby na jakiej krzewy kawowca dorastają. Ponadto cień pozwala na to, aby zabezpieczać rośliny przed zbyt silnymi opadami deszczu, jakie pojawiają się w porze monsunowej. Tą specyficzną osłona przed słońcem są między innymi takie okazy jak biały oraz czerwony cedr a także grewilla mocna. Z jeszcze innej strony natomiast korony tych drzew umożliwiają filtrowanie negatywnego wpływu promieniowania ultrafioletowego UV. Dodatkowo należy także podkreślić, że w wiśniach kawowych, bo tak często określa się fachowo ziarna kawowca, dochodzi do jednolitej karmelizacji poprzez padanie przefiltrowanych promieni słonecznych, jakie wpływają w dużym stopniu na cukier. Tym samym nie trudno o wyrazisty i niepowtarzalny smak tych mieszanek. Chcąc opisać smak tych kaw, można stwierdzić, że są to gatunki o niskiej kwaskowości, z nutą delikatnych goździków, kardamonu, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Mają lekką konsystencję oraz dojrzały, pełny smak.

 

 

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.