Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

CAPPUCCINO

Kawa cappuccino stanowi symbol Włoch zaraz po makaronie i pizzy. Charakterystyczna pianka, lekka konsystencja oraz przyjemny aromat zyskały uznanie wśród miłośników kawy całego świata. Przyrządzenie jej samodzielnie okazuje się dość łatwe i zajmuje zazwyczaj do pięciu minut. Na jedną porcję kawy potrzeba będzie espresso lub ekstrakt z kawy mielonej, jaki możemy uzyskać, wykorzystując kawiarkę. Nie jest wskazane natomiast stosowanie, jako bazy pod cappuccino gatunków rozpuszczalnych. Do uzyskania specyficznej pierzynki mlecznej użyć należy 150 ml mleka dwu- lub ponad trzyprocentowego. Spieniamy je spieniaczem. Po przygotowaniu mleka parzymy espresso. Do filiżanki najpierw wlewana jest esencja a później łagodnie dodawane mleko. Na koniec piankę można posypać wiórkami czekoladowymi bądź brązowym cukrem. Najładniej eksponuje się w grubej porcelanie koloru białego. Jako dodatek do cappuccino serwowane są ciasta (głównie te bez masy) – szarlotka, kruche, drożdżowe, kakaowe.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.