Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

KAWA PO GRECKU

Kawa po grecku jest bardzo mocna. Jej przygotowanie wymaga około dziesięciu minut i jest średnio trudne. Przyrządzanie tradycyjnego naparu odbywa się z użyciem tygielka określanego z języka greckiego mianem „briki”. Wyróżnia się kilka głównych wariantów tego napoju, w zależności od upodobań pijącego:

- Sketos – intensywna, mocna i bez cukru

- Metrios – średnio intensywna, dosładzana jedną łyżeczką kryształu

- Glykis bądź Vari Glykis – dosładzana więcej niż jedną łyżką cukru

- Glykis Vrastos – słodka, kilka razy gotowana

Standardowe proporcje kawy to: jedna łyżeczka mieszanki na filiżankę. Do tego dodajemy odpowiednią ilość cukru, w zależności od wybranego typu napoju. Briki kładziemy na ogniu ze średnią temperaturą. Przez cały czas gotowania mieszamy, czekając, żeby cukier w naczyniu uległ całkowitemu rozpuszczeniu. Trzymamy na palniku aż zawartość tygielka zacznie lekko wrzeć. Znakiem charakterystycznym będzie delikatnie podnosząca się pianka kawowa. Odczekujemy minutę a następnie przelewamy gotowy napar do filiżanek. Najlepiej smakuje podana wraz ze szklanką wody do neutralizacji kubków smakowych. Po rozlaniu nie powinna być mieszana. Do smaku na spodku kładzione są wypieki drożdżowe bądź kruche ciastka.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.