Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

KAWA PO JAWAJSKU

Aromatyczna i goryczkowata – tak najprościej scharakteryzować typowy posmak ciekawie brzmiącej kawy po jamajsku. Prezentujemy prosty sposób na to jak przyrządzić ten smakowity napój samemu.

Potrzebne nam będą następujące składniki:

- kawa w postaci zmielonej – 1,5 lub 2 łyżeczki

- gorzkie kakao – około 0,5 łyżeczki

- gorąca woda – 250 ml (zimna!)

Etap przygotowania:

Do przyrządzenia kawy po jawajsku potrzebny nam będzie mały tygielek. Do niego wsypujemy kawę oraz kakao. Do mieszaniny kawy i kakao dolewamy trochę zimnej wody. Nie za dużo, byle dało się dzięki niej dokładnie utrzeć miksturę wyżej wymienionych składników. Po utarciu zalewamy tygielek pozostałą ilością zimnej wody, już do pełna. Tak przygotowaną „mieszankę” ustawiamy na małym ogniu. Ogrzewamy, lecz uważamy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Możemy delikatnie spienić. Po tym odkładamy tygiel do wystygnięcia. Czynności powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Wreszcie uzyskany napój przelewamy przez sitko i wlewamy do filiżanek.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.