Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Kawa po Turecku

Kawa to wyjątkowo smaczny napój zawierający kofeinę która dodaje energii do działania pobudza organizm. Ilu jej miłośników tyle sposobów jej przygotowywania. Kawa do Europy trafiła przez Turcję stąd też może tak popularny sposób przyrządzania jej po tzw. turecku. Nazwa zwyczajowa pochodzi od kraju i sposobu jej przyrządzania właśnie prze Turków.

Proces parzenia kawy po turecku wymaga nieco wiedzy, umiejętności a przede wszystkim czasu i cierpliwości. Tradycyjna kawa po turecku podawana jest bez jakichkolwiek dodatków np. mleka czy przypraw. Nieco bardziej liberalni Turcy i obywatele innych narodowości coraz chętniej sięgają po kawę „po turecku ” z dodatkiem kardamonu, anyżu,imbiru , cynamonu czy wanilii. Kawę po turecku przygotowuje się specjalnie do teg przeznaczonym tygielku. Jeśli chcemy kawę z dodatkiem cukru czyli na słodko powinniśmy go dodać od razu do tygielka z kawą . Zawartości tygielka nie można doprowadzić do stanu wżenia a w momencie kiedy napar zaczyna się unosić należy zdjąć go z ognia. Całą procedurę należy przeprowadzić minimum trzykrotnie. Następnie kawę przelewamy do specjalnych małych filiżanek zwanych demitasse. Jeśli w tygielku przygotowujemy więcej niż jedną porcje przelewamy ją po trosze do każdej z filiżanek aby w każdej z nich znalazła się ta sama ilość pianki a następnie delikatnie uzupełniamy filiżanki.

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.