Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

KAWA Z CYNAMONEM

Kawa cynamonowa jest przysmakiem robiącym wśród konsumentów prawdziwą furorę. Coraz częściej pojawia się ona w menu lokali gastronomicznych. Bardzo łatwo można ją również przygotować samodzielnie. Poniżej krótki instruktarz dla początkujących „baristów”.

Ważne, aby cynamonem nie posypywać napoju na końcu etapu przygotowania, lecz dodać ten składnik podczas parzenia kawy. Wtedy charakterystyczny aromat przyprawy przeniknie cały napój. Proporcje zalecane przy ekspresach ciśnieniowych to płaskie pół małej łyżeczki na dwie filiżanki. Często uzupełniana do smaku bitą śmietaną. Nierzadko serwowana w postaci tradycyjnego latte, tj. z ciepłym mlekiem wypełniającym połowę objętości szklanki. Pamiętać należy, że w przypadku przygotowywania cynamonowego latte najpierw wlewamy do naczynia mleko a dopiero później kawę. Wykonujemy to delikatnie i powoli tak, aby udało się stworzyć dwie wyraźne warstwy – jaśniejsza – mleko, ciemniejsza – kawa. Na wierzch idealnie pasuje subtelna pianka z mleka.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.