Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Wszystko o sposobach parzenia kawy

To, jak będzie smakowała nasza kawa zależne jest przede wszystkim nie tylko od gatunku ziaren, ale głównie od procesu parzenia. To to ma ogromny wpływ na aromat standardowej „małej czarnej” oraz jej charakterystyczną nutę smakową. Jak więc parzyć kofeinowy napar, aby móc się nim rozkoszować? O tym wszystkim we fragmentach poniżej.

Nim zaczniesz się zabierać za parzenie ziaren, powinieneś wiedzieć, że nie ma jednej, sprawdzonej metody przyrządzania kawy. Wszystko zależy od gatunku, ale także od naszych indywidualnych preferencji. Czasem nasze upodobania wynikają też z potrzeb w danym momencie – o poranku pewnie wolimy klasyczną „kosę”, która postawi nas na nogi, a do deseru słodkawe cappuccino czy kawę po wiedeńsku z subtelnym dodatkiem posypki czekoladowej i bitej śmietany. Jedni preferują kawy mocniejsze, drudzy słabsze. Wiele osób pije filiżankę kofeinowego napoju wyłącznie dla specyfiki smaku, inni z przyzwyczajenia. Nie brakuje i takich, którzy nie dostrzegają w espresso, latte czy klasycznej „białej” w zasadzie nic z przyjemności, a spożywają ja regularnie tylko po to, aby postawiła na nogi bladym świtem. Z kawą warto eksperymentować – mieszać odmiany, próbować różnych urządzeń do parzenia, korzystać z rozmaitych dodatków.

Jednym z ważniejszych czynników, na jaki należy zwrócić uwagę podczas parzenia kawy jest sprzęt. Dobór odpowiednich maszyn czy przyrządów jest niezwykle istotny, bo to właśnie technologia pozwala na to, aby wydobyć esencje z kawy i poczuć jej prawdziwy aromat, bądź wręcz przeciwnie – nieumiejętne obsłużenie danego sprzętu całkowicie zabija smak napoju. Zawsze zaczynamy jednakże od gruntownego wymycia urządzenia. Przepłukujemy gorącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy. Jeśli korzystamy z tradycyjnej kawiarki, warto sprawdzić czy nie pozostały drobinki w poszczególnych częściach z ostatniego parzenia. Najczęściej w zakamarkach widnieją jeszcze stare fusy. Jeżeli nie ma osadu, możemy śmiało przystępować do procesu parzenia. Higiena przygotowywania kawy jest bardzo istotna, bo niedomycie urządzenia sprawia, że napar nie smakuje tak jak powinien. Jest zjełczały i gorzkawy. Kolejna kwestia to rodzaj kawy. Popularne stały się gotowe kawy mielone. Są niby szybkie i bezproblemowe do zaparzenia przez praktycznie każdego, bez względu na jego zdolności baristyczne. Wystarczy tylko zagotować wodę i zalać łyżeczkę czy dwie kawy w kubku bądź filiżance. Niestety jednak taka kawa to nie kawa, a jedynie modna i szeroko rozpowszechniona podróbka kawowa dwudziestego pierwszego wieku. Bo tak jest taniej, sprawniej i wygodniej, ale na pewno nie smaczniej! Kawę warto nabywać w specjalnych sklepach zwanych palarniami, gdzie nie tylko mamy sposobność dużego wyboru spośród rozmaitych gatunków ziaren, ale też możliwe okazuje się nabycie kawy zaraz po jej paleniu. Jest świeża i aromatyczna. Stanowi zatem podstawę każdego napoju. By nie wywietrzała i nie straciła swych walorów smakowo-zapachowych, dobrze jest kupować tylko tyle kawy, ile potrzebujemy i systematycznie uzupełniać braki. Zwracajmy tylko uwagę na to, czy nie kupujemy zleżałych mieszanek. Wiele zależy także od mielenia. Kupujmy lepiej ziarenka w całości, a dopiero później mielmy je samodzielnie. Możemy w tym celu skorzystać z młynka żarnowego, który pozwala na to, aby uzyskać ziarna zmielone na tą samą grubość. Nie jest wskazane z kolei mielenie w młynku ostrzowym, gdyż wtedy ziarenka nie są mielone jednolicie. Możemy także poprosić o zmielenie mieszanki w palarni, jeżeli nie mamy ku temu sposobności w warunkach domowych. Pamiętać należy również o tym, że za drobniutko zmielona kawa jest często gorzkawa. Wskazówka dla laików w zakresie przyrządzania kofeinowego naparu – nigdy nie powinno się parzyć fusów powtórnie! Wtedy nie będzie to ani smaczne, ani zdrowe, ani tym bardziej aromatyczne.

Do parzenia kawy istotna jest woda, z jakiej korzystamy do zalewania ziaren. Musi być ona wysokiej jakości, w związku z tym, nie powinno się stosować kranówki, gdy nie jest pozbawiona chloru. Wtedy obecność chloru, nawet po wygotowaniu takiej wody, sprawia, że smak ziaren jest zupełnie zakłócony przez mało przyjemny zapach i równie niedobry smak. Optymalna będzie woda destylowana. By nie otrzymać zbyt mocnej kawy, aby za słabej – dobrze byłoby trzymać się odpowiedniego stosunku właściwej ilości wody do stosownej ilości kawy. Na każde 170 mililitrów wody trzeba od jednej do dwóch łyżeczek kawy zmielonej. Wtedy jest ona pośrednia pod względem intensywności. Istotna jest też temperatura wody w trakcie zaparzania. Najlepiej, aby wynosiła od 90 do 96 stopni Celsjusza. Im niższa temperatura, tym gorszy smak. Nie tyle kawa jest wtedy niesmaczna, co po prostu nijaka. Po wyłączeniu wody w czajniku, dobrze byłoby także odczekać z minutę i dopiero później zalewać filiżankę. Jeśli korzystamy z zaparzacza przelewowego wtedy kontakt z wodą powinien trwać jakieś pięć minut. Przy zaparzaczu tłokowym natomiast od dwóch do czterech minut. Krótki jest natomiast czas parzenia espresso – wynosi od dwudziestu do trzydziestu sekund. Kiedy kawę już przyrządzimy, powinniśmy ją od razu pić, nie czekać, aby ostygła, bo wtedy traci swoje charakterystyczne właściwości. O wiele gorszy będzie także i smak. Kawy nie wolno też odgrzewać.

Do parzenia naparu kofeinowego używana jest często Moka oraz Kafetiera. To sprzęt, który powstał w roku 1933. Stworzony został przez Alfonso Bialetti, który pozwolił na wprowadzenie naprawdę dużych zmian w zakresie procesu parzenia kawy. Niedługo po wynalezieniu sprzętu, wyprodukowano i sprzedano powyżej dwustu milionów egzemplarzy! Szczególnie upodobali ją sobie Włosi. Charakterystyczna jest budowa przyrządów – część dolna czyli grzałka z wodą do zaparzenia, sitko z lejkiem oraz filtr. Do sitka wrzucana jest zmielona kawa. W górnej części z kolei wylewa się zaparzona kawa. Dodatkowo konstrukcja kafetiery to zawór bezpieczeństw, który umożliwia wypuszczanie nadmiaru pary wodnej, kiedy ciśnienie jest wyższe. W tego rodzaju urządzenie warto zainwestować, gdy kawę pijemy dla smaku.

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.