Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Czym słodzić kawę?

Prawdziwa degustacja ziaren kawowca powinna się odbywać naturalnie, bez zbędnych dodatków w postaci śmietanki, mleka, słodyczy oraz substancji słodzących czy syropów. Dzięki skosztowaniu kawy w jej czystej postaci możemy delektować się niesamowitymi doznaniami smakowymi poszczególnych gatunków, dostrzegać różnice w intensywności ich aromatu czy też charakterystycznym posmaku. Mimo wszystko jednak większość współczesnych kawoszy nie wyobraża sobie klasycznej małej czarnej bez chociażby szczypty cukru. Jak więc słodzić, aby nie szkodzić organizmowi i nie zabijać walorów kawy?


O tradycyjnym białym cukrze mówi się od dawna wyjątkowo negatywnie. Wiadome jest powszechnie jego niekorzystne oddziaływanie na ludzki organizm w związku z czym utarło się hasło, że cukier to biała śmierć. Jego spożywanie nie przynosi żadnych pozytywnych efektów zarówno na naszą kondycję zdrowotną, jak również urodę. Mimo wszystko jednak wielu konsumentów jest nadal przywiązanych do tego produktu, zwłaszcza jeśli chodzi o przyrządzanie kawy. Kofeinowy napój jest sam w sobie gorzkawy, z pewną dozy goryczki, dlatego też osłodzenie go pozwala na „ulepszenie” odczuć kubków smakowych. Stosunkowo niedawno natomiast na rynku żywnościowym pojawił się trend na cukier brązowy. Zrodziły się opinie, że ta odmiana bardziej pasuje do kawy, bowiem cukier tego typu jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Co do pierwszej kwestii faktycznie można stwierdzić, że cukier brązowy okazuje się zdecydowanie mniej szkodliwy, ale z perspektywy diety nie ma pomiędzy oboma wyżej wymienionymi gatunkami praktycznie żadnej różnicy. 100 g cukru brązowego posiada bowiem zaledwie 20 kcal mniej aniżeli w przypadku cukru białego.


Ciekawą alternatywą dla wszelkich gatunków cukrów okazuje się słodzik. Chętnie sięgają po niego zwłaszcza panie, które używają go, aby utrzymać linię. Obecnie wyróżnia się dwa podstawowe typy słodzików, to jest w pełni sztuczne a więc sacharyna, acesulfam K i aspartam oraz półsyntetyczne, czyli ksylitol, mannitol i sorbitol. Pierwszy rodzaj jest strzałem w dziesiątkę dla diabetyków, bowiem pozwala na odczuwanie ulubionego smaku bez szkodzenia swemu zdrowiu. Co więcej warto podkreślić, że słodzik jest wręcz bezkaloryczny. Ponadto spodziewany efekt da się uzyskać przy użyciu niedużych jego ilości. Poza tym, badania wykazały, że nie ma żadnego powiązania pomiędzy stosowaniem owego produktu na co dzień a powstawaniem próchnicy, dlatego też śmiało możemy go dodawać do każdej jednej filiżanki kawy. W przypadku form słodzących półsyntetycznych wykorzystuje się substancje, jakie znajdują się w roślinach. Są one o wiele bardziej zbliżone do cukru pod względem zawartości kalorii. Podobna jest także intensywność posmaku. By więc uzyskać zbliżony smak do napoju słodzonego cukrem konieczne okazuje się wsypanie dokładnie takiej samej ilości słodziku jak kryształu.


Jako sposób słodzenia stosowana jest także fruktoza. Stanowi ona naturalny cukier prosty, jaki występuje w naturze, to jest w owocach. Nie przyczynia się on do podnoszenia poziomu glukozy we krwi, bowiem jego indeks glikemiczny wynosi 20. Kalorycznie fruktoza jest identyczna jak tradycyjny cukier, jednak jest wyrazistsza smakiem, w związku z czym nie trzeba używać jej do słodzenia tyle, ile kryształu.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.