Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Espresso główne rodzaje

Określenie „espresso” pochodzi z języka włoskiego od słowa „espressivo”, które w dosłownym rozumieniu oznacza „wyrazisty”. Niektórzy łączą tą nazwę z ekspresowym, czyli bardzo szybkim sposobem przyrządzenia naparu. Stanowi ona mieszankę, na jakiej bazuje cała masa rozmaitych odmian napojów kawowych. Wyróżnia się obecnie kilka podstawowych typów espresso, wśród których znajdują się między innymi ristretto, con panna, lungo oraz doppio.


Wymienione powyżej rodzaje powstają na skutek przeróżnych przekształceń klasycznego espresso cechującego się intensywnością smaku oraz wyrazistością aromatu. Ze względu na niewielką objętość powszechnie uznaje się je za tak zwane kawy krótkie przygotowywane przy pomocy ekspresu. Są goryczkowate, mocno pobudzające i stawiające na nogi. Standardowe espresso robione jest z użyciem siedmiu gram, świeżo zmielonych ziaren rozdrabnianych pod ciśnieniem od 9 do 15 bar. Ekstrakcja powinna trwać jakieś dwadzieścia, maksymalnie trzydzieści sekund. Do tego rodzaju naparu zaprojektowane specjalne, malutkie filiżanki o grubych ściankach, które mogą pomieścić trzydzieści mililitrów napoju. Dobrze, aby naczynie, w jakim serwujemy espresso było wcześniej podgrzane.


Poza klasycznym espresso wyróżnia się również:


- Espresso Con Panna


Dodatkiem jest tu niewielka ilość bitej śmietany. Jest łatwe w przyrządzaniu oraz szybkie, bowiem wybornym smakiem tej odmiany można się delektować po zaledwie pięciu minutach przygotowań. Potrzebne nam będą takie same produkty jak na tradycyjne espresso oraz dodatkowo mleko bądź kremówka do ubicia. Przydatna może być także gotowa bita śmietana w sprayu. Jeśli korzystamy wyłącznie z naturalnych składników, zastosujmy do ubijania mikser ręczny, wówczas nie pojawią się nieestetyczne grudki. Ubitą śmietanę schowajmy do lodówki w celu schłodzenia.


- Espresso Macchiato


Charakterystyczną cechą tego typu espresso jest delikatna pierzynka piankowa, która tworzona jest przez jedną – dwie łyżki spienionego mleka. Przygotowanie jej okazuje się nieco cięższe niż Con Panna, ale czas przyrządzenia jest identyczny. Często napój bazuje na podwójnym espresso klasycznym, świeżo parzonym. Do spienienia natomiast warto wybrać mleko wysokotłuszczowe, bowiem warstwa utrzyma się na wierzchu naparu o wiele dłużej i będzie gęstsza. Optymalna jest zawartość od 2 do 3,2% tłuszczu. Doświadczeni bariści radzą, aby proporcja kawy i mleka wynosiła 1:1. Nie jest natomiast wskazane zamaszyste wlewanie mleka do filiżanki z espresso, a jedynie ostrożne i precyzyjne nakładanie pianki. Podstawą dobrze zaparzonego napoju jest jego czarny odcień. Do smaku na spodku dodawane jest malutkie, kruche ciasteczko.


- Espresso Lungo


Ten rodzaj espresso jest nieco lżejszy, bowiem parzony jest z podwójną ilością wody. Nieprzypadkowa jest więc nazwa „lungo”, która z języka włoskiego oznacza „długi”. Potocznie bariści określają ten rodzaj espresso, jako kawę przedłużoną. Dodatkowa porcja wody wynosi od 15 do 20 mililitrów. Proces parzenia powinien natomiast trwać do minuty, a więc dłużej niż w innych odmianach. Mimo tego, że jest to napar rozcieńczony wodą i słabszy, okazuje się bardziej goryczkowaty w smaku.


- Espresso Romano


Połączenie klasycznego espresso z orzeźwiającym dodatkiem cytryny lub skórki cytryny. Pobudza i energetyzuje, wydzielają przy tym niepowtarzalny smak oraz intensywny aromat. Jest dość gęsta oraz wyrazista. Zestawienie z cytrusem pozwala na uzyskanie egzotyczności smaku. Określana jako mocna mała kawa deserowa. Łatwa w przygotowaniu. Jej przyrządzenie zajmuje około dwóch minut. Potrzebne będą ekspres ciśnieniowy z wbudowanym młynkiem (najbardziej sprawdza się młynek żarnowy) oraz tamper do ubicia kawy. Espresso Romano bazuje na zmielonej Arabice bądź kombinacja 80% Arabici i 20% Robusty w ilości około siedmiu gramów. Parzenie trwa od 20 do 30 sekund. Do przygotowanej kawy wrzuca się plasterek cytryny. Podawana z cukrem.


- Espresso Ristretto


Kawa ta jest mniejsza objętością niż zwyczajne espresso, tj. napar wynosi od 10 do 20 mililitrów. Bariści mówią więc o tej odmianie espresso „skrócone”. Idealne dla koneserów kofeinowych napojów. Ze względu na parzenie z wykorzystaniem niewielkiej ilości wody Espresso Ristretto jest o wiele mocniejsze i bardziej wyraziste smakiem.


- Espresso Doppio


Bazuje na podwójnym espresso oraz podwójnej ilości wrzątku. Zawsze podawane ze szklaneczką wody. Esencjonalne oraz aromatyczne.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.