Kawa co nam daje?

Jestes osoba zainteresowana skutkami kawy oraz chcesz sie dowiedziec jak mozna ja przyrzadzic w nie banalny sposob? Na naszej stronie dowiesz sie wszystkich tych rzeczy oraz wiele wiele innych....

Kilka faktów o uprawie kawy

Uprawa kawy – metody i gatunki


Po kawę według statystyk sięga co drugi człowiek. Jedni piją ją dla smaku, drudzy by się rozbudzić i lepiej koncentrować. Znana praktycznie na całym świecie, stanowi najpopularniejszy napój, który preferowany jest niezależnie od stylu życia, płci czy grupy wiekowej. Ziarna kawowca odkryte zostały prawdopodobnie w okresie pierwszego tysiąclecia przed naszą erą. Jak głoszą legendy, na owoce rośliny natknął się etiopski pasterz. Dziś wiadomo już, że odmian kawy jest niezliczona ilość i ich zróżnicowanie smakowe, cenowe i jakościowe tyczy się zwłaszcza stosowanych metod uprawy.


Dwie główne odmiany


Królową wszystkich gatunków jest Coffea Arabica, bowiem to na niej opiera się w zasadzie trzy czwarte globalnej produkcji kawy. Tuż za Arabiką znajduje się Coffea Canephora, czyli równie popularna Robusta. Na bazie wyżej wymienionych odmian przyrządzane są przeróżne rodzaje naparów kawowych. Oba gatunki wymagają natomiast zapewnienia zupełnie innych warunków. Arabika rozkwita w klimacie subtropikalnym bądź równikowym, podczas gdy Robusta okazuje się o wiele bardziej odporna na negatywne działanie szkodników oraz niesprzyjające warunki pogodowe, w związku z czym może przetrwać na obszarach, na których panuje nieco chłodniejsza aura. Arabika rośnie na polach kawowych, znajdujących się na wysokościach od 600 do maksymalnie nawet i 1200 metrów powyżej poziomu morza. Robusta natomiast hodowana jest w nisko usytuowanych terenach, gdzie nasiona spokojnie dojrzewają. Często plantacje Coffea Canephora znajdują się na równinach. Generalnie Arabika potrzebuje zdecydowanie większej pieczołowitości i staranności pielęgnacji niż Robusta i ciężej jest ją wyhodować, by wyróżniała się wysoką jakością.


Podstawowe miejsca upraw


W dzisiejszych czasach kawa stanowi drugi z produktów zaraz po ropie naftowej, którego sprzedaż przynosi największe dochody. Handel ziarnami odbywa się w zasadzie we wszystkich zakątkach świata. Z najświeższych statystyk wynika, że w skali globalnej funkcjonuje na rynku 25 mln producentów różnorodnych odmian kaw. Dominującym obszarem wytwórstwa jest Brazylia stanowiąca jedną trzecią całego rynku kawowego. Rok rocznie uprawia się w tym kraju 2,18 mln ton owoców kawowca. Drugie miejsce zajmuje Wietnam z niespełna milionem ton, zaś trzecie Indonezja, gdzie gotowych do dystrybucji jest co roku 0,76 mln ton kawy. W dalszej kolejności wyróżnia się Kolumbię z 0,68 mln. Zbierane nasiona poddawane specjalistycznym zabiegom trafiają następnie na Nowojorską Giełdę Kawy i Cukru. To, jaka plantacja gdzie dokładnie jest prowadzona zależne jest natomiast przede wszystkim od konkretnego gatunku kawy. Każda z odmian wymaga zupełnie innego podłoża, klimatu czy sposobów pielęgnacji. I tak chociażby pełna wartościowych właściwości Arabika uprawiana jest zwłaszcza na obszarze Etiopii, gdzie po raz pierwszy dostrzeżono jej dziko rosnące krzewy. Poza tym, gatunek ten jest hodowany również na wyspie Jawa, w Kolumbii, Brazylii oraz Indiach i Sumatrze. Niektóre odmiany Coffea Arabica występują także na terenie Karaibów. Z kolei odkryta w XIX wieku Robusta uprawiana jest w Kamerunie, Wietnamie oraz Ugandzie. Na tych dwóch najpopularniejszych rodzajach kaw jednak nie koniec. Na całym świecie istnieje masa rozlicznych ziaren, które nie są wyjątkowo znane, ale podobnie jak Arabika i Robusta odznaczają się niepospolitymi walorami smakowymi. Przykładem takiego gatunku jest Liberika, która rośnie w zachodnich częściach kontynentu afrykańskiego. Jak sama nazwa tej odmiany wskazuje, kawa ta jest produkowana w Liberii. Plantacje Liberiki prowadzone są też na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Co charakterystyczne dla tego rodzaju kawowca, porost krzewów jest bardzo nierównomierny, dlatego też Liberyka nie jest aż tak masowo uprawiana i przez to zapewne nieco mniej doceniana przez konsumentów.


Najpopularniejsze podgrupy odmian


Arabika to określenie niesamowicie szerokie, gdyż na całym świecie występuje ogromna ilość podgrup tego gatunku kawy, jakie są zróżnicowane pod względem właściwości ziaren, ich kształtu i wielkości, a co najważniejsze również i doznań smakowych. Biorąc pod uwagę miejsce uprawy wyróżnia się następujące odmiany Arabiki:


- Arabica Etiopia Sidamo – z subtelnym posmakiem czekoladowym, delikatnie korzenna oraz z lekkim stopniem kwaskowości,


- Arabica Honduras – stanowiąca świetną bazę do mieszanek kawowych


- Arabica Kostaryka Tarazzu – mocno pobudzająca, dodająca energii, o lekkiej konsystencji


- Jamajka Blue Montain – nieco owocowa w smaku, wyjątkowo droga i luksusowa, spożywana wyłącznie przez prawdziwych koneserów kawy


- Arabica Excelso Kolumbia – jedna z najdroższych gatunków, wyróżnia się łagodnością i jedwabistością konsystencji, z trochę orzechowym posmakiem, ziarna bardzo wysokiej jakości


- Arabica Brazylia Santos – dodają orzeźwienia, z dużą dozą goryczki


- Arabica Brazylijska Minas – bez goryczy


- Gwatemala Antiqua – charakterystyczna ze względu na ostrość, niemal pikantna


- Arabica Kubańska – zwana „dymną” smakową, wymagająca długiego okres dojrzewania


- Arabica Kenia – stawiająca na nogi


- Arabica Nikaragua Superior – koniakowa, idealna na bazę espresso


- Arabica Nowa Gwinea – o strukturze syropu, gęsta


- Arabica Zambia – podobna do Arabica Kenia, lecz mniej intensywna posmakiem


Nieco mniej uprawianych jest natomiast odmian Coffea Canephora, a więc Robusty. Wśród najpowszechniejszych wyróżnia się:


- India Robusta Cherry – gorzkawa, cierpka w smaku, mało kwaskowata


- Robusta Indonezyjska – intensywna i aromatyczna, zaliczana do kawy średniego gatunku


- Robusta Uganda – z dużą zawartością kofeiny, fundująca mocne doznania smakowe


 


Warunki uprawy


W każdym zakątku, na którym prowadzone są plantacje kawowców panują zupełnie inne warunki geograficzno-atmosferyczne, co sprawia, że w rozmaitych miejscach hoduje się całkiem odmienne gatunki. Poszczególne odmiany różnią się zwłaszcza aromatem, poziomem kwaskowości i posmakiem. Wnikając w szczegóły, na terenach Ameryki Łacińskiej rosną tak zwane kawy „mokre”, które wyróżniają się subtelnym i delikatnym smakiem. „Pół mokre” z kolei hodowane są na kontynencie azjatyckim oraz Pacyfiku. „Suche” typowe są natomiast dla Arabii oraz Afryki. Na tej podstawie całkiem inaczej wyglądają również ziarna kawowców danych rodzajów. Owoce Arabiki są podłużne kształtem. Ich odcień jest nieco niebieskawy, przechodząc nawet w jaśniutką zieleń. Aromat nie jest bardzo intensywny, bowiem ten gatunek kawy nie posiada dużej ilości kofeiny. Z reguły nasiona mają od 1 do 1,7% tego składnika. O wiele mocniejsza, a przy tym i znacznie wyrazistsza smakiem oraz zapachem jest Robusta. Jej ziarna są nieduże i owalne. Kolor owoców kawowca Coffea Canephora to łagodna żółć. Większa jest tu natomiast „porcja” kofeiny, a mianowicie wynosi od 2 do 4%.  

Zdjęcia

Załączniki

Kawa rodzaje kawy, przepisy - portal caffe.net.pl � 2018. Wszelkie prawa zastrzeżone.